neděle 28. června 2015

Jahodová marmoška s agarem

Tahle marmeláda by se asi za zdravou marmeládu úplně označit nedala, jelikož obsahuje cukr (třtinový). Ale rozhodně je to zdravější varianta, oproti kupovaným marmeládám nebo i těm domácím, ovšem zavařovaným s Gelfixem a podobnými nechutnostmi. 

Tahle jahodová marmeláda je totiž zahuštěná mořskou řasou Agar-agar. 
Na její výrobu potřebujete čtyři suroviny:
jahody
cukr
agar
BIO citrony
Pak samozřejmě alespoň jeden pár rukou, hrnce, naběračku, skleničky a tak.. :-)
Postup je následující. 


Klasicky očistíte jahody (ideálně samozřejmě domácí nebo ze samosběru). Já dávám do velkého hrnce vždy tak tři kila. Můžete na jemno rozmixovat nebo na hrubo rozšťouchat šťouchadlem na brambory, jak je libo. Záleží, jakou konzistenci marmelády máte rádi. Zda s kousky či bez. 
Začnete hrnec zahřívat. Jahody pustí šťávu. 
Plus k nim přilijte asi tak 200 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy (kupuji jen BIO citrony). 
Následuje cukr, na tři kila ovoce dávám většinou tak 1000-1100 g třtinového cukru,
 záleží i na jahodách, jak moc jsou sami o sobě sladké. 
Místo cukru lze samozřejmě použít třeba med (ale řekla bych, že je ho skoro škoda (vysokými teplotami při zavařování se zdravé látky zničí) nebo libovolný sirup dle chuti. 
Poté naliji do skleničky asi 100 ml vlažné vody a nasypu do ní dva sáčky s agarem (jeden sáček je po 10g). Tedy 20 g práškového agaru. Rozmíchám vidličkou a naliji do hrnce. 
Míchám, zahřívám, tvořící se pěnu sbírám odpěňovačkou. 
Zahřívám asi tak 5 minutek, déle je to opravdu zbytečné. 
Ihned! horkou marmeládu plním do čistých připravených sklenic. Čím teplejší hmota se do skleničky dostane, tím lépe. K nalévání marmelády do skleniček používám nálevku (ano, my ji máme rádi opravdu hladkou). Ihned zavíčkuji (víčka mohou být nahřátá, ale především musí být suchá). 
Chvilku nechám odpočinou na lince, sama si dojdu natáhnout záda a pak zavařuji. :-) 
Do velkých hrnců postavím skleničky tak, aby se navzájem nedotýkaly a necvakaly o sebe.
Zaplním asi tak do třetiny až poloviny teplou vodou. Zahřívám na plotně a teploměrem hlídám teplotu.
Jakmile dosáhne 80°C, ztlumím vařič a udržuji zmíněnou teplotu. Po cca 20 minutách je zavařeno, vytáhněte skleničky z lázně, osušte, nechte vychladnout. Pak je popište a šup s nimi do spíže.
A za pár týdnů Vám přeji dobrou chuť! :-)  


Marmeláda Vám bude připadat příliš tekutá, když ji budete plnit do sklenic. To je samozřejmě správně, ztuhne až tím, jak bude vychládat. Pokud chcete, můžete po přidání a rozmíchání agaru udělat test - vezmete příborovou lžičku, naberete na ní trošku marmelády a lžičku odložíte na prázdný talířek. Za chvíli, jak bude hmota chladnout uvidíte, že marmoška tuhne. Můžete i obsah lžičky nalít na čistý talířek a sledovat to samé. Na talířku hmota chladne rychleji. 
Skleničky si připravte předem, dobře je očistěte (ideálně v myčce) a hlavně opravdu důkladně víčkujte! Pokud Vám správně nechytne víčko nebo ho lajdácky utáhnete, marmeláda zplesnivý a to je přece škoda! 

Takže ještě jednou pro lepší paměť ty poměry: 
na tři kila jahod dáváme asi 1 kg cukru a 20g práškového agaru 







Bon Apetit! 

Žádné komentáře:

Okomentovat